Kattenprobleempjes ?

Ik krijg soms wel eens vragen rond dieren, sommigen kiezen bewust om me te contacteren op basis van mijn profielbeschrijving, anderen ‘ toevallig ‘. Ik heb me na mijn opleidingen tot energetisch dierentherapeut en communicator, gespecialiseerd in katten…al hou ik wel van dieren in het algemeen, katten hebben mijn hart gestolen.

Je kat is plotseling onzindelijk….wat ik ook al geprobeerd heb, de dierenarts vindt niets fysiek, dus het is toch een gedragsprobleem. Ik vraag altijd de toelating aan de kat of het ok is te vertellen wat er aan de hand is. Ook de kat kan aangeven geen zin te hebben in een gesprek, of aangeven ‘ Niet nu ‘ en dat moeten we als dierencommunicator respecteren. Zeker katten zijn best ‘ eigenwijs ‘.

Als onze huispoes, Casper, geen zin heeft om te praten, dan is het klaar, dan laat ik hem even tot hij zelf aangeeft toch wel één en ander te willen vertellen.
Ik heb zowat door de tijd heen zeker één en ander samengevat, waarom katten onzindelijk zijn geworden, ik vertaal wat de katten die ik heb gesproken vanuit hun beleving. Misschien kom je hierbij zelf tot ideetjes om de oorzaak van de zindelijkheidsproblemen aan te pakken. Maar ik zeg ook altijd erbij: eerst de dierenarts consulteren!
Soms gebeurt het niet…omdat de verzorgers er niet bij stilstaan dat er wel degelijk een fysiek probleem is, net als bij de mens, alleen mensen zijn iets sneller geneigd de arts te raadplegen, omdat er nog veel verzorgers zijn die de taal van hun katten niet begrijpen, laat staan met hun kat praten, dan enkele liefkozende woordjes, is dit moeilijker te achterhalen.
Stel je nu eens voor in de plaats van jouw kat en hoe zou jij je voelen in de volgende situaties :


• Ik voel me niet goed, ik heb een blaasontsteking en ik moet de hele tijd plassen.
• Balen, ik heb iets verkeerd gegeten denk ik, ik heb buikloop en ik geraak niet snel genoeg bij de kattenbak.
• Ik word stilletjes aan oud en ik wil graag mijn behoefte binnen kunnen doen.
• Mijn gewrichten voelen pijnlijk en de wanden van mijn kattenbak zijn te hoog om gemakkelijk in de kattenbak te komen.
• Er staan in huis geen kattenbak en toen ik zat te plassen werd ik bang gemaakt door een buurkat…ik heb er geen zin meer in me zo te moeten haasten.
• Mijn baasje heeft een gezellige tuin aangelegd, maar nu ben ik wel mijn favorietje plas- en poepplekje kwijt!
• Het is aan het regenen en het is hartstikke koud buiten, ik heb het nu buiten niet naar mijn zin en bovendien ben ik bang van onweer. Waarom zou ik met dit weer mijn behoefte buiten moeten doen?
• Sjonge, ik heb nog altijd dezelfde bak als toen ik nog een kitten was! Die kattenbak is veel te klein, ik ben gegroeid, ik kan me niet draaien nog keren!
• Ik vind het niet leuk dat de hond me zit aan te staren terwijl ik op de bak ga. Ik heb niets van privacy!
• Ik schrik me rot als ik op de kattenbak ga, terwijl die wasmachine zoveel herrie maakt! Ik ben veel te gevoelig voor dit lawaai, dus ik ga dan maar op het tapijt plassen en poepen, het is lekker zacht.
• Ik heb één bak en ik vind het vies om maar op één plek mijn behoeftes te doen.
• Mijn mensen leggen altijd krantenpapier in mijn bak, maar ik mag mijn behoefte niet doen op de krant voor ze die hebben gelezen, ik vind dat niet eerlijk !
• De laatste keer dat ik op mijn bak ging, duwden mijn mensen me zomaar een pilletje door mijn strot. Ik ga er niet meer op nu!
• Voor mijn bak hangt zo een dingetje dat een vieze geur verspreidt, zij vinden dat goed ruiker, maar ik niet, dus ik ga maar ergens anders, plek genoeg in huis!
• Heb je nu al geweten? Ik moet mijn bak delen met mijn zus. Ik vind dat niet kunnen en ik wil een eigen bak!
• Zo vies, mijn bak staat naast mijn etensbakje!
• Die houtkorreltjes in mijn bak waren goed toen ik nog een kitten was, maar ik ben wel zwaarder geworden. Het is alsof ik met blote voeten op een kiezelstrand loop, doet wel pijn!
• Van mijn broertje mag ik niet de bak, hij zegt dat de bak van hem is!
• Mijn baasje maakt mijn bak niet vaak schoon, er zit een deksel overheen en mijn mens ruikt de stank niet, maar ik wel ! Mijn ogen prikken van de geur!
• Mijn bak staat naast de deur van het terras en die staat meestal open. De kat van de buren komt vaak kijken en zit dan gekke snoeten te trekken naar mij en dat vind ik niet leuk!
• Mijn baasje heeft mijn bak op een plek gezet dat ik allerlei toeren moet uithalen om erbij te geraken. Lap, ik kon me niet meer inhouden!
• Zeg, hallo! Ik ben wél een pers! Wat voor een kattenbak is dàt? Hier ga ik niet inzitten!
• Het is in huis nooit rustig, mijn mensjes maken ook vaak ruzie en dat geeft me zoveel stress!
• Mijn beste kattenvriendje is weg, ik voel me verdrietig ….

 Katten lijden zelf onder het probleem, al verneem ik wel eens dat hun kat opzettelijk hun plas en poep op andere plekken achterlaten dan hun bak.

Het is soms heel moeilijk om niet te denken dat de kat ‘ stout ‘ is en destructief gedrag vertoont uit wraak of om vervelend te doen.
Dat er iets aan de hand is met katten die onzindelijk gedrag vertonen, is duidelijk. De redenen die hier vermeld worden spreken wel voor ‘ verzachtende ‘ omstandigheden, niet?
Uit onderzoek blijkt dat 30 % van katten-verzorgers problemen hebben met heel regelmatig urine opdweilen.
De meeste katten-verzorgers proberen een oplossing te bedenken als, aluminiumfolie en sinaasappelschil , sterke luchtverfrissers…maar dit is uiteraard geen oplossing. Sommigen duwen hun katje met hun neus op hun plas…niet doen! Je kat ‘ weet ‘ heus wel beter, maar zoeken naar de oorzaak is toch wel verstandiger, zowel voor jou als je kat.

Er zijn dus oplossingen die in handen liggen van de mens, de verzorger, en problemen die meer ontstaan omwille van emotionele redenen kan je kijken voor een geschikte bloesemremedie. Jij kent je katje beter dan wie ook, katten zijn bijzonder gevoelig voor sferen en energieën.
Praten met je kat is niet gek of vreemd. We kunnen echt zoveel meer betekenen voor onze dieren, want ze willen zich ook veilig voelen, net zoals wij.

Veel liefs
Engelenmedium/ dierentherapeut-communicator Mieke Moon Box 45 klik hier
www.miekecoigne.com

Zoek op de kaart